Terveys

Parhaat tavat, joilla sisustuksesi vaikuttaa negatiivisesti psykologiaasi

Tilalla, jossa elämme, on valtava rooli mielialamme ja tunteihimme yleisessä määrittelyssä. Persoonallisuutesi ilmenee tietysti ympäristösi kautta ja meillä on taipumus muuttaa lähiympäristöämme heijastaaksemme persoonallisuuttamme, mutta vaikutus toimii myös toisinpäin.
Jos haluat syvällisen esimerkin tästä, harkitse “kynnysvaikutusta”. Tämä on psykologian ilmiö, jossa ovesta kävelemisen on osoitettu muuttavan henkistä tilaamme. Tästä syystä unohdat usein, mitä varten huoneeseen tulit – koska aivot tunnistavat uuden huoneen ja tekevät siten “nollauksen” olettaen, että tarvitset uutta tietoa. Tämä prosessi osoittaa osuvasti, kuinka syvällisesti ja suoraan huoneemme voivat vaikuttaa aivoihimme.
Joten tämä mielessä, huoneillasi voi olla negatiivinen vaikutus mielialaasi, keskittymiskykyysi tai enemmän riippuen siitä, kuinka ne on sijoitettu. Lue eteenpäin ja katsomme, onko näin todellakin kotonasi ja mitä voisit tehdä ongelman ratkaisemiseksi, jos näin on.
Klaustrofobia
Monet meistä kärsivät jonkin verran klaustrofobiasta, ja jopa ne meistä, joilla ei ole tätä ongelmaa, saattavat silti huomata, että tunnemme olomme epämukavaksi, kun meitä pidetään pienissä tiloissa. Luonnollisesti meillä on tapana pitää avoimista tiloista, koska se rauhoittaa meitä siitä, että näemme kaiken, mikä on tulossa, ja koska se antaa meille vapauden tunteen.
Joten jos huoneesi on liian pieni tai se on liian sekava, saatat tuntea itsesi hieman klaustrofobiseksi. Ratkaisu on varmistaa, että käytät vaaleampia värejä ja vähemmän sotkua, jotta tilaasi avautuu enemmän ja tunnet olosi rennommaksi.
Väärät värit
Väreistä puhuttaessa kannattaa myös muistaa, että niillä voi olla suuri vaikutus myös mielentilaan. Sinisten ja vihreiden on osoitettu rentouttavan meitä ja jopa alentavan verenpainetta, kun yhdistämme värit luonnonvaroihin. Toisaalta punaisilla ja appelsiineilla voi olla päinvastainen vaikutus ja se saa meidät hätääntymään – jopa tiedostamatta.
Siisteys
Epäsiistillä tiloilla on myös tapana ärsyttää meitä, koska ne tuntuvat epäpuhtailta, vähemmän järjestetyiltä ja yleensä ahdistavilta. Jos olet koskaan tullut kotiin stressaavasta työpäivästä huomataksesi, että talo on täysin sekaisin, tiedät, että tämä voi vaarantaa kykysi rentoutua illalla. Siksi sinun tulee käyttää pieniä temppuja pitääksesi kotisi siistimpänä useammin – kuten laminaatilla tai esim. vähentämällä sotkua pinnoillasi.
Tasaus
Tarkemmin sanottuna yksi niistä asioista, joista aivot eivät pidä epäsiistissä tiloissa, on järjestyksen, symmetrian ja kohdistuksen puute. Meillä on luontainen tarve organisoida ja luokitella asioita ympärillämme, ja tämä on paljon helpompaa jonossa. Joten jos haluat välttää stressin tuntemista ympäristöstäsi, sinun tulee varmistaa, että asiat ovat paremmin järjestyksessä ja välttää liikaa epäsymmetriaa / liian monia hankalia kulmia.