Koti

Miltä kodit tulevat näyttämään vuonna 2050?

Kodin älyteknologian kehittyminen on ollut vilkasta. Kauppoihin ilmestyy vuosi vuodelta uusia ja yhä erikoisempia kodin elektroniikkalaitteita, joiden tarkoitus on helpottaa esimerkiksi kotitöitä tai tuoda viihdearvoa.

gray Nest thermostat displaying at 63

Unsplash

Perinteisemmät, jopa kymmeniä  vuosia sitten rakennetut kodit ja niiden mallit tuntuvat kaukaisimmilta kuin koskaan aikaisemmin ja kotien suunnittelussa ollaan siirtymässä vauhdilla kohti scifi-elokuvien luomia mielikuvia.

Vaikka tulevaisuudessa koti voi ulkopuolelta näyttää miltä tahansa asuintalolta, sen sisäpuoli voi olla täysin erilainen. Vanhoja koteja tullaan muuntamaan lattiasta kattoon ja lisäämään niihin älykkyyttä, teknologiaa ja energiatehokkuutta moderneilla ratkaisuilla.

Älykkäästä kodista tulee standardi

Langaton netti löytyy jo joka kodista, mutta samaa ei voida sanoa älyteknologiaa hyödyntävistä kodinkoneista tai muista älylaitteista. Yhtenä syynä tähän on voitu pitää eri valmistajien laitteiden yhteensopimattomuutta ja käytön vaikeutta, jota ollaan kuitenkin parasta aikaa ratkaisemassa kaikki alustat yhdistävällä Matter-protokollalla.

Lisäksi langatonta verkostoa ollaan vihdoin kehitetty ja jo lähitulevaisuudessa tulemme siirtymään lähes 20 vuotta käytössä olleesta Wifi 5 -verkosta älykoteja tukevaan Wifi 6 -verkostoon ja sen jälkeen vielä parannetumpaan Wifi 7 -verkostoon. Muutos tulee avaamaan kaikki portit uusien älylaitteiden kehitykselle ja älykotien yleistymiselle.

Edelleenkin tärkein työkalu tulee olemaan puhelimet ja älykaiuttimet, joiden kautta kodin toimintoja voidaan kontrolloida. Lisäksi koteihin tullaan asentamaan sensoreita, jotka reagoivat automaattisesti liikkeeseen valojen, hanojen ja lämmitysjärjestelmän asetusten mukaan.

Pienemmät ja ympäristöystävällisemmät kodit

Koti on jokaiselle linna. Siellä ei pelkästään nukuta vaan myös viihdytään, työskennellään ja hoidetaan sosiaalisia suhteita. Enää ei ole tarvetta lähteä ulos katsomaan elokuvia tai pelaamaan rahapelejä pelipisteeseen, koska kaikki on helpommin saatavilla kotona esimerkiksi avaamalla nettikasino NetBet puhelimen selaimelta.

white and gray Google home on brown table

Unsplash

Tulevaisuudessa kodeista rakennetaan pienempiä, mutta kaikin puolin tehokkaita ja niissä tullaan hyödyntämään jokainen nurkkaus käytännöllisesti. Lisätilaa ja ulkoilutilaa tullaan etsimään parvekkeiden ja kattoterassien avulla, joihin voidaan luoda myös pieniä kaupunkipuutarhoja.

Energiaa tullaan tuottamaan naapurustoverkostoista ja yhä enemmän aurinkopaneeleilla sekä mahdollisesti myös vesi tullaan kierrättämään talokohtaisesti. Lisäksi joka kodissa tulee olemaan älykäs energiajärjestelmä, joka pystyy säätelemään kodin energiankäyttöä sen mukaan, kuinka paljon sitä on saatavilla, miten sitä tarvitaan tai hinnan mukaan.

Kodin huonekaluissa tullaan suosimaan moduuleita, joita voidaan siirrellä päivän aikana tai tarpeen mukaan, jolloin turhat huonekalut ovat piilotettuja esimerkiksi kaappien tai seinien sisään. Etätyöskentelyä varten tullaan suunnittelemaan myös valmiiksi käytännölliset tilat ja mahdollisesti huolehtia sen äänieristyksestä.

Viihde aivan uudelle tasolle

Teknologiayrityksille kodit ovat kuin tyhjiä kanvaaseita, jolle voisi tuottaa monipuolisia teknologisia ratkaisuja. Rakennusfirmat sen sijaan tyytyvät edelleenkin vain perinteisiin rakenneratkaisuihin. Yksi teknologiayritysten markkinoima idea on luoda tulevaisuuden kodin seinät jättimäisistä screeneistä, joilla kodin ulkoasua voitaisiin muuttaa hetkessä ilman maalia.

Seinien värejä tai kuvitusta pystyttäisiin vaihtamaan tunnelman, mielialan tai sesongin mukaan. Jatkuvasti energiatehokkaimmiksi tuotetut näytöt voisivat helposti toteuttaa sen muutamassa vuosikymmenessä. Seinien kautta voitaisiin myös katsoa elokuvia, televisiota, soittaa puheluita ja selata nettiä tai sosiaalista mediaa.

Kestävä elämäntapa myös kierrättämisestä

Suurten teknologisten muutosten laajeneminen koko väestöön vie aikaa, vaikka tänä päivänä olemme saaneet siitä jo makupaloja. Tärkein ensimmäinen askel on hyödyntää se, mitä kodeista löytyy tällä hetkellä, parhaalla ja kestävämmällä tavalla. Se voi merkitä kierrättämistä tai vanhojen, energiaa syövien laitteiden korvaamista uudella, joka tekee kodista yhä tehokkaamman.

Kierrättämisen ja uudistamisen tulisi olla tärkeitä lenkkejä kulutustottumuksissa, koska ne myös herättävät mielihalun yhä kestävämmästä elämäntavasta. Se taas on tärkein asia, mitä tulevaisuudessa kodista tullaan etsimään, koska energiavaroja ja mahdollisesti tilaa tulee olemaan nykyistä vähemmän.